مقایسه دو کابل شبکه cat6 و cat6a، تفاوت اصلی در چیست؟

به احتمال زیاد می‌دونید که کابل CAT6A نسخه بهبود یافته کابل CAT6 هست اما ممکنه در مورد اینکه دقیقا کدوم ویژگی‌های کابل، در این نسخه ارتقا یافتن اطلاعات کافی نداشته باشین. اطلاع از ویژگی‌ها و تفاوت‌های این دو نوع کابل باعث میشه در انتخاب کابل شبکه، دقیق‌تر و حرفه‌ای تر عمل کنید. بنابراین در این مقاله قصد داریم به مقایسه کابل CAT6 و کابل CAT6A بپردازیم و مزایای کابل CAT6A رو نسبت به کابل CAT6 بررسی کنیم. ضمنا به یک سوال پرتکرار هم پاسخ می‌دیم: کابل CAT6A بهترین انتخاب ممکن برای شبکه‌هاست؟ با ما همراه باشید.

منظور از cat در کابل شبکه چیست؟

قبل از بررسی تفاوت‌های بین کابل CAT6 و CAT6A، اجازه بدین کمی در مورد ویژگی‌ مربوط به کتگوری کابل توضیح بدیم که حتما در زمان خرید پچ کورد یا کابل شبکه باهاش مواجه میشین. می‌دونید که CAT در کابل شبکه چه معیاری رو نشون میده؟

کابل شبکه یکی از اصلی‌ترین تجهیزات پسیو شبکه هست که برای پاسخ‌گویی به نیاز تمام شبکه‌های بزرگ و کوچک مدل‌های متنوعی داره که این مدل‌ها بر اساس معیارهای مختلفی قابل دسته‌بندی هستن. یکی از مهم‌ترین معیارهای دسته‌بندی انواع کابل شبکه بر اساس سرعت و پهنای باند کابله.

میزان سرعت و پهنای باند کابل شبکه با واحد کتگوری سنجیده میشه که به صورت مختصر بهش CAT گفته میشه. انواع کابل شبکه از کتگوری 3 تا 8 به ترتیب کمترین و بیشترین میزان سرعت انتقال دیتا رو ارائه میدن.

مشخصات کابل شبکه cat6

کابل شبکه cat6، آخرین نسل کابل شبکه نیست اما با توجه به قابلیت‌های این کابل و نیاز اغلب شبکه‌ها، در حال حاضر پرکاربردترین کابل در بازار ایرانه که برای طیف وسیعی از شبکه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیره. این کابل قابلیت انتقال 10 گیگابیت دیتا در یک ثانیه رو حداکثر تا متراژ 55 متر ارائه میده و فرکانس 250 مگا هرتزی داره. در متراژهای بالاتر، سرعت انتقال دیتا به نسل‌های قبلی کابل یعنی کابل cat5e نزدیک میشه. کابل یا پچ کورد cat6 به هر دو صورت utp و sftp در بازار ایران موجودن که از نوع sftp برای محیط هایی با تداخل الکترومغناطیسی بالا استفاده میشه.

سری cat6 کابل شبکه، علاوه بر ویژگی‌های فنی از نظر ساختاری و ظاهری هم یک وجه تمایز اصلی با کابل‌های نسل‌های پیشین خودش داره و اون وجود یک جدا کننده پلاستیکی در ساختار کابله. این جدا کننده چهار جفت سیم داخل کابل رو از هم جدا کرده و از بروز تداخل‌های الکترومغناطیسی جلوگیری می‌کنه.

مغزی به کار رفته در هسته این کابل می‌تونه به صورت ccc یعنی تمام مس و یا به صورت cca یعنی مغزی آلومینیوم با روکش مس باشه. البته تفاوت کابل cca و ccc به این مساله محدود نمیشه که توضیح مفصلش از حوصله این مطلب خارجه. قطر هسته مسی کابل cat6 اغلب بر اساس استاندارد AWG23، به اندازه 0.57 میلی متره.

در نگاهی سریع به کابل شبکه Cat5e ،Cat5 و Cat6 هم متوجه شدیم که کابل cat6 به دلیل قدرت انعطاف پذیری بالایی که داره به راحتی نصب میشه و با سایر تجهیزات پرکاربرد در شبکه‌ها مثل کیستون، پچ پنل، سوکت شبکه و سایر تجهیزات سازگاری داره.

مشخصات کابل شبکه cat6a

کلمه “A” در نسخه کابل CAT6A اول کلمه augmented و به معنی افزایش یا بهبود یافته هست. درسته که کابل cat6a هم مثل نسخه اصلی خودش یعنی کابل cat6 حداکثر سرعت 10 گیگابیت در ثانیه رو ارائه میده اما حداکثر ارائه این سرعت در این نسخه، به 100 متر و فرکانس قابل پوشش هم به 500 Mhz ارتقا یافته. این ارتقا بارزترین تفاوت کابل cat6 با کابل cat6a محسوب میشه.

کیفیت بالای کابل cat6a باعث شده که از این کابل در شبکه‌های بزرگتر و دیتاسنترهایی با حجم عظیمی از دیتا به راحتی استفاده بشه. هرچند از این کابل هم دو ساختار با شیلد (sftp) و بدون شید (utp) عرضه میشه اما کابل cat6a شیلد دار برای انتخاب شبکه‌ها الویت داره.

در استفاده از کابل cat6a علاوه بر ویژگی‌های کابل، باید به سایر تجهیزات به کار رفته در شبکه مثل سوئیچ شبکه هم دقت کرد چراکه این کابل برای ارائه تمام ظرفیت و توانایی‌های خودش باید در سازگاری با سایر تجهیزات باشه.

مقایسه و بررسی تفاوت‌های کابل cat6 و cat6a

بعد از بررسی ویژگی‌های مربوطه، حالا می‌تونیم به صورت کامل کابل‌های cat6 و cat6a رو مقایسه کنیم. درسته که تفاوت اصلی کابل cat6a نسبت به نسخه قبلی یعنی کابل cat6 ارائه پهنای باند و سرعت در متراژ بیشتری از شبکه هست اما به صورت کلی و جامع میشه تفاوت کابل cat6 و cat6a رو به این صورت بیان کرد:

  • سرعت انتقال داده در این دو نسخه یکسان و برابر با 10 گیگابیت در ثانیه هست، اما حداکثر متراژ ارائه این سرعت در کابل cat6a به 100 متر ارتقا یافته. کابل cat6 در متراژهای بالای 55 متر افت کیفیت داره.
  • پهنای باند کابل cat6a از 250 مگاهرتز در کابل cat6 به 500 مگاهرتز ارتقا یافته.
  • پیچش مسی کابل cat6a بیشتر و محکم‌تر از کابل cat6 هست و این مساله باعث شده کابل cat6a ضخیم‌تر بوده و انعطاف‌پذیری کمتری داشته باشه.
  • قیمت کابل cat6 نسبت به کابل cat6a بیشتره اما این افزایش قیمت چندان محسوس نیست.
  • کابل cat6 در کاهش تداخل‌های الکترومغناطیسی هم بهبود یافته و اتصال با کیفیت‌تری رو ارائه میده. این ویژگی اغلب در انواع کابل‌ شبکه sftp معنی میشه.

خلاصه اینکه

با مقایسه کابل شبکه CAT6 و CAT6A متوجه شدیم که کابل cat6a برتری‌هایی نسبت به کابل cat6 داره و این برتری، به ارائه سرعت بیشتر در متراژ بالاتر، مقاومت بیشتر کابل و کاهش تداخل‌های کابل مربوط میشه ولی این به معنای انتخاب مطلق این کابل نیست. تفاوت کابل‌های cat6 و cat6a برای پاسخ گویی به نیاز شبکه‌های مختلف طراحی شده و هر شبکه باید بر اساس زیرساخت، نیاز و سایر تجهیزات شبکه به کار رفته در شبکه خودش کابل متناسب رو انتخاب کنه. امیدواریم مطالب گفته شده براتون مفید باشه. اگر سوالی در این مورد براتون باقی مونده، در قسمت نظرات مطرح کنید که در اسرع وقت پاسخ گوی سوالات شما هستیم.

پیمایش به بالا